Доставка

24/7

Самовивіз

24/7

cart

10

9999.99грн

Ваше замовлення

Оформити

Кухня Китаю — історія та особливості

Традиції китайської кухні почали зароджуватися ще кілька тисячоліть тому. Перша кулінарна книга в цій країні також з'явилася дуже давно — близько півтори тисячі років тому. Китайці завжди вважали, що кулінарія — справжнє мистецтво, тому дуже відповідально підходили до приготування страв. Вони вірили, що правильно приготована їжа живить як тіло, так і душу, та навіть позбавляє від недуг.


Сучасна китайська кухня дуже різноманітна, страви її можуть відрізнятися в залежності від регіону, клімату в ньому, ступеня віддаленості від моря і інших чинників. При цьому вона має як подібності, так і відмінності з іншими східними кухнями — тайською та японською. Їжа в Китаї часто виглядає незвично для європейців — нею може бути навіть щось живе. Однак багатьом цікаво познайомитися з кулінарними традиціями іншої країни, тому місцеві ресторани завжди повні відвідувачів.

Наша стаття буде корисною тим, хто хоче дізнатися деякі секрети китайської кухні, зрозуміти її особливості та переваги. Якщо ж ви тільки починаєте знайомитися зі східними стравами, рекомендуємо почати з японських і замовити роли онлайн. Це допоможе зрозуміти, чи готові ви до подальших кулінарним експериментам.

Історія та традиції китайської кухні

Кухня Китаю розвивалася під впливом найдавнішої китайської філософії. У ній записано, що завжди потрібно дотримуватися ідеального балансу між двома протилежностями — Інь та Янь. Історія кухні Китаю обчислюється тисячоліттями, і ще філософ Чай Мінг, що жив в чотирнадцятому столітті, більшу частину життя вивчав продукти тваринного та рослинного походження. Йому вдалося розділити їх по групах в залежності від енергетичного наповнення. Він вважав, що кожен продукт може бути або «теплим» (Янь), або «холодним» (Інь).

Відповідно до цієї китайської філософії, для насичення душі і тіла, зміцнення організму, позбавлення від хвороб та відновлення енергетичного балансу, ситого шлунка недостатньо. Дуже важливо в процесі приготування їжі правильно об'єднати компоненти з двох перерахованих груп, щоб насолодитися гарним оформленням готової страви. Тут грає роль будь-яка, навіть найдрібніша деталь:

  • спосіб приготування;
  • розмір порції;
  • консистенція їжі;
  • її колір та запах;
  • естетичність подачі.

На думку китайців, тільки в цьому випадку душа і тіло зможуть прийти до гармонії.

Ще Конфуцій, який народився в 551 р. до н.е. сформулював важливе правило харчування. Воно дотримується в китайське культурі і в наші дні. Філософ був упевнений, що всі компоненти страви повинні мати однакову форму та певні розміри. При цьому як мінімум 1/3 від загальної маси готової страви повинні складати м'ясо (у т.ч. пташине) або риба. Сучасні кухарі намагаються слідувати цій традиції. Їм вдається комбінувати продукти з різною енергетикою, створюючи справжні кулінарні шедеври, дивуючи гурманів по всьому світу. Процес приготування їжі та харчування в Китаї — високе мистецтво. Головне, чому приділяється увага — особливе, часом дуже незвичайне поєднання продуктів в одній страві, а також спеціальна їх обробка. Якщо ви вже давно замовляєте собі online sushi і полюбили їх смак, кухня Китаю також буде цікавою для вас.


Різновиди та особливості кухні Китаю

Розповімо вам ще дещо цікаве про китайську кухню. Специфіка приготування та подачі страв тут відрізняється в кожній провінції. Всього ж в Китаї існує «Вісім великих кулінарних шкіл» зі своєю неповторною кухнею. Види китайської кухні та найпоширеніші страви кожної з них ми розглянемо далі в статті.

Шаньдунськая кухня

М'який клімат провінції Шаньдун сприяє виробництву різних харчових продуктів і вирощування фруктів. Шандуньская кухня по праву вважається однією з найрізноманітніших та багатих в Китаї. Якщо ви хочете спробувати щось із її страв, рекомендуємо звернути увагу на наступні:

  • Суп з ластівчиних гнізд — дуже незвичайний, проте дуже поживний і смачний;
  • Суп з акулячих плавців, який тут готують ще з часів династії Мін;
  • Тушковані морські вушка, з яких в процесі приготування не знімається шкаралупа. Вважається, що така страва відмінно заповнює брак Інь в організмі людини.

Сичуаньськая кухня

Страви, які прийшли з цієї провінції — це легенди китайської кухні, широко відомі та улюблені в усьому світі. Вони відрізняються неповторними смаками і особливою гостротою. Найпопулярнішими з них є:

  • Кігті фенікса;
  • Свинина з часником;
  • Гострий дофу;
  • Сичуанська юшка в горщику.

Якщо ви опинитеся в провінції Сучуань, обов'язково замовте що-небудь з цих страв.

Гуандунская (кантональна) кухня

Кухарі з провінції Гуандун вважають за краще готувати нежирну їжу. При цьому в їжу тут можуть вживатися навіть змії, крокодили, собаки, мавпи. Якщо ви готові до таких експериментів, замовте собі одну з таких незвичайних страв:

  • Суп з мізків мавпи;
  • Тушкована курка зі змією;
  • Страва з екзотичною назвою «Бій дракона з тигром», інгредієнтами якого є зміїне і котяче м'ясо.

Тут же ви можете спробувати фрукти, які в цій провінції представлені у великій різноманітності.


Фуцзяньськая кухня

Основа страв в цій провінції — риба та морепродукти. Особливістю їх приготування вважається тонка нарізка і довгий час готування. Також в провінції Фуцзянь вирощується багато овочів та фруктів, що дозволяє готувати найрізноманітніші страви. Більшість страв мають солоний або кисло-солодкий смак і дуже красиво оформлені. Найпопулярнішими вважаються:

  • «Будда перестрибує через стіну», страва, яка відзначається неповторним ароматом. У її складі — різні морські делікатеси, куряче м'ясо, безліч прянощів і спецій;
  • Креветки в вигляді монади «інь-ян»;
  • П'яні свинячі ребра;
  • Риба під апельсиновим соусом.

Кухня провінції Цзянсу

Її відмінність від інших кухонь — велика кількість вегетаріанських страв. Однак широко застосовуються і традиційні для китайців продукти — м'ясо, риба (в т.ч. річкова), морепродукти, які найчастіше подаються в тушкованому вигляді. Якщо хочете познайомитися ближче з кулінарними традиціями цієї провінції, обов'язково спробуйте:

  • страву з курки і черепахи «Прощавай, моя наложниця»;
  • «Курча-жебрака», запеченого в печі, фаршированого грибами та овочами;
  • «Кришталеві свинячі ніжки»;
  • Суп в горщику, зварений з риб'ячої голови.

Чжецзянська кухня

Її найвідомішими стравами є:

  • дзвіночок, обсмажені в олії;
  • свинина Дунпо;
  • риба з озера Сіху, приготована з оцтом.

У цій провінції основою раціону є риба (в т.ч. прісноводна), а також різноманітні морепродукти.

Хунаньська кухня

Страви, які готують в провінції Хунань, відрізняються гострим та кислим смаком, прекрасним ароматом. Головні частування, які запропонують туристам — це:

  • грошова риба;
  • трепанг на пару;
  • сто птахів, що стали феніксами.

Аньхойськая кухня

Основу страв у цій провінції становить дичина. Найпопулярнішими є:

  • зимовий фазан;
  • тушкований голуб;
  • м'ясо Юньу.

Ми розповіли ці цікаві факти про китайську кухню, щоб традиції Піднебесної стали вам трохи ближче.


Секрети і принципи китайської кухні

Принципи китайської кухні залишилися незмінними ще з давніх часів, і кухарі в цій країні строго їх дотримуються. Вони звучать так:

  1. Кожен продукт повинен піддаватися найретельнішій обробці.
  2. Компоненти будь-якої страви потрібно готувати досить швидко, щоб максимально збереглися всі корисні якості.
  3. Чим більше прянощів і спецій — тим краще. Це високо цінується любителями гострих та пряних страв. Якщо ж вам до душі їжа з більш натуральним смаком, ви можете замовити суші-сети в Києві в компанії Online-Sushi з доставкою. До них вам запропонують тільки васабі, імбир і соєвий соус.
  4. Чим складніша страва — тим вона корисніша. Тому в Китаї дотримуються особливого підходу до компонування інгредієнтів і оформлення страв.

Тепер ви знаєте все про китайську кухню і можете вирішити, яку зі страв ви хотіли б скуштувати у першу чергу.


Вершковий рол

170г/8шт

Вершковий рол

салат чука, вершковий сир, кунжут..

80,00 грн

-29 %

Суші сет "Friends"

CASHBACK! ПОВЕРНЕМО 20% ВІД ЧЕРВОНОЇ ЦІНИ!

Суші сет "Friends"

1200г/44шт:  Каліфорнія: Лосось в ікрі, Краб в кунжуті, Філадельфія: Лосось зверху, Вугор в стружці, Норімакі лосось..

620,00 грн

440,00 грн

-21 %

Суші сет "Special"

CASHBACK! ПОВЕРНЕМО 20% ВІД ЧЕРВОНОЇ ЦІНИ!

Суші сет "Special"

900г/30шт: Червоний Дракон, Каліфорнія вугор в кунжуті, Філадельфія: Вугор в стружці, Вугор в кунжуті..

535,00 грн

420,00 грн

Умови доставки

Охоплення - весь Київ. Вартість: від 300грн безкоштовно.

Середнє очікування доставки: до 1.5 години.

Або НЕ чекайте: Самовивіз -30% на все меню. (М. Почайна)

Акція! CASHBACK -20% на всі суші-сети!

Контакти

м. Почайна

пр-т. Степана Бандери 21

м. Героїв Дніпра

пр-т. Оболонський 47/42

Замовлення по телефону

(066)-288-44-00
(067)-288-44-00
(093)-288-44-00
Меню Суші-сети Роли Суші Салати Добавки Напої Самовивіз Акції Відгуки Доставка Кошик Про нас Блог

Контакти

(066)-288-44-00 (067)-288-44-00 (093)-288-44-00 м. Почайна
пр-т Степана Бандери 21
assorti